האם אי פעם אתה מרגיש שאתה מחבל בעצמך עם כסף? או תוהה אם יש לך אמונות מגבילות שיכולות לעכב אותך מחופש כלכלי?
עבור רובכם, התשובה היא כנראה, "כן!"
האמת היא שלרובנו יש אמונות כסף שמעכבות אותנו בצורה כלשהי. והיכולת שלנו לזהות ולשנות את האמונות הללו היא חלק חיוני מהמסע הפיננסי שלנו.
מהן אמונות כסף?
אמונות כסף הן תסריטים בלתי נראים שמניעים את ההתנהגות הפיננסית שלנו. אלו מסרים על כסף שהפנמנו עם הזמן. ברגע שזה קורה, האמונות הללו מניעות את הפעולות וההתנהגויות שלנו מבלי שאנו אפילו מודעים לכך.
רובנו קולטים את אמונות הכסף שלנו במהלך הילדות, במישרין או בעקיפין. זה יכול להיות מהצהרות שההורים שלנו אמרו או דרכנו התבוננות כיצד אנשים אחרים פועלים סביב כסף.
ורובנו ממשיכים להחזיק באמונות אלו כמבוגרים, הרבה אחרי שהן הפסיקו להיות שימושיות. בואו נסתכל על שלוש אמונות כסף נפוצות וכיצד החזקה באמונות אלו תעכב אותנו כלכלית.
אמונה מס' 1: אף פעם אין מספיק כסף
יש אנשים שמאמינים שלעולם אין מספיק כסף להסתובב ושככל שתחסוך יותר כסף, כך ייטב. אנשים אלה נוטים להיות חסכנים ביותר ולחסוך כסף עד לנקודה שבה הם חוששים להוציא אותו על כל דבר.
כמובן, חיסכון בכסף הוא דבר טוב, ולעולם לא אתאמץ זאת. אבל בדיוק כמו כל דבר אחר בחיים שלך, אתה יכול להתמכר לזה לרעתך.
אנשים שמאמינים שלעולם אין מספיק כסף נוטים לאגור את כספם, מתוך אמונה שהם יצטרכו אותו לאיזשהו חירום עתידי. הם נלחצים בגלל הוצאות קלות מאוד, ופחד מהוצאות מונע מהם לעסוק בפעילויות חברתיות.
להיות חסכני זה לא דבר רע, אבל אם אתה מתמקד יותר מדי בחיסכון של כל שקל, זה יכול לעכב אותך. חשוב לבזבז באחריות, אבל חלק עצום מהעצמאות הפיננסית מתמקד בהשקעה, בהגדלת פוטנציאל ההשתכרות שלך ובחשיבה לצמיחה.
אמונה מס' 2: כסף יפתור את הבעיות שלי
אמונת הכסף הזו נמצאת בקצה הנגדי של הספקטרום. אנשים שמאמינים שכסף יפתור את כל הבעיות שלהם נוטים לבזבז יתר על המידה.
לפי Psychology Today, בערך 6% מהאנשים בארה"ב סובלים מהתנהגות קנייה כפייתית. עבור אנשים רבים, זה מתפתח בשנות השלושים לחייהם ברגע שהם הגיעו למצב כלכלי יציב יותר.
מוציאים כפייתיים נוטים לבצע הרבה רכישות דחף שהם לא באמת צריכים. לעתים קרובות הם מנסים להסתיר את הרגלי הקניות שלהם ומרגישים שפע של אשמה על רכישות קודמות. הוצאה יתר זו משמשת לעתים קרובות כדרך להימנע מרגשות שליליים.
הוצאה מופרזת מובילה לרוב לחובות בכרטיסי אשראי ועלולה לגרום לבעיות פיננסיות חמורות לטווח ארוך. הסיבה לכך היא שמבזבזים יתר לעיתים קרובות מזניחים דברים כמו חיסכון והשקעה לעתידם.
אמונה מס' 3: זה לא בסדר לדבר על כסף
האמונה הסופית הזו בכסף מזיקה היא בעלת ניואנסים יותר משתי האחרות. יש אנשים שנוטים להימנע לחלוטין מהנושא של כסף ומרגישים שזה לא בסדר לדבר על זה.
במובנים רבים, קל לראות כיצד אמונה זו יכולה להתפתח לאורך זמן. כילדים, מלמדים את כולנו להיות מנומסים ושזה לא בסדר לשאול מבוגרים שאלות ספציפיות על כסף. כמה פעמים נזפו בך על ששאלת כמה עולה משהו?
ולעתים קרובות, אנשים נמנעים מלדבר על כסף כי הם מרגישים בושה בטעויות פיננסיות קודמות. לדוגמה, אם יש לך הרבה חובות, אז אולי לא תרצה לדבר על זה מתוך מבוכה.
הבעיה היא שאנשים שנמנעים מלדבר על כסף לעולם לא מקבלים את העזרה שהם צריכים. אז הבעיות הפיננסיות הנוכחיות שלהם נוטות רק להחמיר. והם אף פעם לא מסוגלים להגדיר או להתקדם במטרות פיננסיות.
זה בסדר לדבר על כסף, לדוגמא, אם תצטרכו הנחה לחופשה הבאה שלכם ותדברו על זה ליד אנשים, מישהו יכול להציע לכם קוד מבצע לבוקינג שיעזור לכם לחסוך כסף.
איך להתגבר על אמונות הכסף שלך?
אז מה תעשה אם הזדהית עם אחת מאמונות הכסף המזיקות שתיארתי בפוסט הזה בבלוג? ובכן, הנה כמה צעדים שתוכל לנקוט כדי להתחיל לשנות את הסקריפטים שלך סביב כסף:
חפש אמונה חדשה: לפני שתוכל לשנות את ההתנהגות שלך, תצטרך למצוא אמונה חדשה כדי לשנות את תסריט הכסף הנוכחי שלך. לדוגמה, אם אתה מוציא יותר מדי כדי להתמודד עם רגשות שליליים, ייתכן שתצטרך להתחיל במציאת פורקן רגשי בריא יותר.
חפש נקודות מבט שונות: זה לא קל לשנות את האמונות שלנו לגבי כסף, לא משנה כמה אנחנו רוצים. אם אתה נאבק לעבור את האמונות המגבילות שלך בכסף, זה יכול לעזור בחיפוש אחר פרספקטיבה חדשה.
חפש אנשים שמצליחים כלכלית ובעלי אמונות שונות משלך לגבי כסף. למה הם חושבים ככה, ומה אפשר ללמוד מהם? התרגיל הזה יתחיל לפתוח את הראש שלך לפרספקטיבה חדשה סביב כסף.
התמקד ביעדים שלך: לבסוף, מה יניע אותך לשנות סוף סוף את אמונות הכסף האלה לתמיד? במילים אחרות, אתה צריך להבין את ה"למה" שלך.
להבין את הסיבה שלך כל כך חזק כי זה עוזר לך למצוא את המטרה הבסיסית שלך. נקיטת פעולה הופכת קלה יותר, ויש לך יותר מוטיבציה להמשיך במסע הפיננסי שלך.
בשורה התחתונה
לכולנו יש אמונות בכסף שמעכבות אותנו מלהגיע ליעדים הפיננסיים שלנו. זיהוי האמונות הללו ונקיטת הצעדים הדרושים לשינוין הם רק חלק מהתהליך. שינוי הוא תהליך, והוא לא יקרה בן לילה, אבל במאמץ קטן ועקבי, תופתעו לאן תוכלו להגיע.